image/svg+xml Beoordeeld met een 9,9 / 10 Gratis verzending vanaf € 75,- Binnen 1-3 werkdagen in huis Gratis ingepakt als een cadeautje

GOTS, wat betekent dat nou eigenlijk?

Geschreven op 15 september 2022 door Japke

Je ziet het steeds vaker voorbij komen: GOTS. Maar waar staat dat nu eigenlijk voor? In deze blog leggen wij het je uit.

GOTS staat voor Global Organic Textile Standard. Dit is een internationaal keurmerk voor textielproducten, voornamelijk kleding. Er worden eisen gesteld aan de productie van de vezels die gebruikt worden, maar ook aan de verwerking hiervan.

GOTS stelt milieueisen aan alle fasen van de productieketen. Dus vanaf de teelt van de natuurlijke vezels tot aan de verwerking in de naaiateliers.

Als er bijvoorbeeld op een product staat ‘Made with organic’ bestaat tenminste 70% van het kledingstuk uit biologisch geproduceerde materialen. Staat er ‘Organic’ op dan moeten er minstens 95% biologische materialen zijn verwerkt.

Ook moeten bij de productie van de kleding alle chemische middelen aan basisregels voor giftigheid en biologische afbreekbaarheid voldoen. Gevaarlijke stoffen mogen uitdrukkelijk niet worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld giftige zware metalen, formaldehyde en bepaalde oplosmiddelen.

Belangrijk is ook dat de mensen die de kleding maken onder de eisen vallen. Zo mag er geen sprake zijn van discriminatie, dwang- en kinderarbeid. Ook moet er gewerkt kunnen worden onder gezonde en veilige omstandigheden met acceptabele werktijden.

Deze bovenstaande punten en nog meer eisen worden gecontroleerd door een onafhankelijke instantie.

Door GOTS-producten te kopen ben je er dus van verzekerd dat er goede productie heeft plaatsgevonden. Wel zo’n fijn idee toch?